Ontslag

Ontslag is aan een aantal regels gebonden. De werkgever moet in de meeste gevallen een opzegtermijn of een opzegvergoeding respecteren. In het geval van een ontslag neem je best contact op met de vakbondsafgevaardigde in de onderneming of als er geen vakbond in jouw onderneming is met de ACV PULS contactpersoon.

Een werkgever kan je niet zomaar ontslaan wegens beroepsonbekwaamheid. Hij moet je eerst een schriftelijke verwittiging sturen. Als er een maand later geen verbetering is, moet hij een tweede schriftelijke verwittiging sturen. Pas als er dan 2 maanden later geen verbetering is, kan de werkgever de werknemer wegens beroepsonbekwaamheid ontslaan. Als de werkgever deze procedure niet volgt, is hij 3 maanden extra loon verschuldigd aan de werknemer. Hopelijk maak je dit nooit mee, maar als dit het geval is kan je je gedurende dit hele proces laten bijstaan door je vakbondsafgevaardigde.

Een ontslag wegens economische reden komt voor wanneer een winkel bijvoorbeeld slecht draait en moet sluiten. Dan moeten alle wettelijke zaken zoals opzegtermijnen en –vergoedingen in orde zijn. Je kan dit altijd laten narekenen bij je ACV PULS contactpersoon. Als een hele hoop collega’s tegelijk ontslagen worden, spreken we van een collectief ontslag. Meestal volgen dan onderhandelingen tussen vakbonden en de werkgever om dit op een zo menselijk mogelijke manier af te handelen.

Een ontslag wegens dringende reden wil je niet meemaken. Dat gebeurt meestal na een zware fout of bedrog. Neem in dat geval altijd contact op met je vakbondsafgevaardigde of een ACV PULS contactpersoon.

Meer informatie over een ontslag wegens medische overmacht vind je op de website van het ACV. In de sector wordt er een bijpassing voorzien gedurende de wettelijke opzegtermijn door de werkgever.

Nog niet gevonden wat je zoekt?

Zoek op een andere zoekterm of bezorg ons je vraag

 
 

Op zoek naar informatie?

Vind in één klik wat je zoekt.

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

 

Van A tot Z

 
 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC312 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC312 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 312 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC312. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC312 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website pc312.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick