15-12-2021

GEEN LOONSVERLAGING VOOR ACV PULS!

Beste ACV Puls leden

Beste Carrefour collega’s

Sinds verschillende maanden vindt sociaal overleg plaats in het Carrefour hoofdkantoor te Evere. De directie wil het transformatieplan uit 2018 uitbreiden. Wij gaan niet akkoord met het voorstel dat nu op tafel ligt. Sinds de laatste vergadering op 26 november hebben onze afgevaardigden de collega’s in de Hypermarkten geconsulteerd en hebben we zelf het voorstel grondig doorgenomen. Op onze laatste tegenvoorstellen kwam geen afdoend antwoord waardoor we niet kunnen tekenen.

De structuur in de Hypermarkten

In het voorstel zaten een aantal aanpassingen in het organigram van de Hypermarkten. De commerciële ploegen zouden anders ingedeeld worden in het vers en meer collega’s zouden kassaversterking moeten geven. Commerciële teams food en non-food zouden in uitzonderlijke gevallen elkaar versterken. We maakten heel duidelijk dat PGC en Non-food te groot was om als één afdeling onder één commercieel manager te zien in de kleine en middelgrote hypermarkten. De directie deed geen aanpassing.

De commercieel assistent

Voor de commercieel assistenten – alle assistenten behalve front end – zat een loonsverhoging van 175 euro bruto in het akkoord. Het was het enige waar we min of meer enthousiast over waren. De loonsverhoging is niettemin te weinig en te laat! Sinds 2018 zijn assistenten kleine managers geworden, beladen met veel meer taken en verdienen ze nauwelijks wat meer dan andere medewerkers. De loonsverhoging moest al lang een feit zijn en als Carrefour het serieus meent met z’n opwaardering van de assistenten kan ze de barema’s ook zonder een cao optrekken. Voor ons moet de loonsverhoging in de buurt komen van het bedrag van de vervangingspremie voor managers.

 

Een loonsverlaging voor de collega’s EPCS

De loonsverhoging van de één kon voor de directie niet zonder de loonsverlaging van de andere. De functie EPCS verkoper, inclusief de gueldage, werd in het voorstel geschrapt. De gueldage is voor ons niet heilig en kan zeker besproken worden. Het mag echter niet leiden

tot een éénzijdig loondaling. Onze alternatieve voorstellen, zoals bvb. de afschaffing van de gueldage met een omzetting in een maandelijkse premie, waardoor de gueldage geleidelijk uit Carrefour verdwijnt, maar niemand van de huidige EPCS verkopers loonverlies leidt, werd door de directie niet aanvaard. Dat maakt dat wij het voorstel tot akkoord niet kunnen ondertekenen. Wij gaan niet akkoord met een loonsverlaging! Wat is het volgende dat dan op de schop gaat? Premie late uren? De vergoeding voor zondagswerk?

Zondag

De verlaging van vergoeding voor zondagswerk zat trouwens in een eerdere versie van het cao voorstel. In de huidige versie zou dit lokaal, winkel per winkel, besproken worden. Voor ons blijft zondag een rustdag. Werken op zondag hoort een uitzondering te zijn, op vrijwillige basis en 300% betaald!

 

Wat zat er niet in?

Voor een clausule werkzekerheid wou de directie zich niet engageren. Op onze vraag of het aantal Hypers gegarandeerd blijft in 2022 en 2023 kregen we geen antwoord. Onze vraag naar opleidingsuren per winkel werd ook genegeerd. Het fatsoenlijk opleiden van collega’s in een nieuwe metier liep nochtans grondig mis bij de transformatie in 2018! Dat de medewerkers commerciële ploeg constant kassaversterking moeten geven waardoor de rayons in de kou staan werd ook genegeerd door de directie. Wij willen ook contractverhogingen voor de collega’s die dat wensen en sneller een vast contract voor tijdelijke medewerkers, gelet op de krappe arbeidsmarkt, is dat iets wat broodnodig zal zijn om de Carrefour winkels draaiende te houden.

Er is nog veel ongenoegen en dit cao voorstel ging daar geenszins aan tegemoet komen. We vragen aan de directie om een paar stappen terug te zetten en opnieuw rond de tafel te gaan zitten. We vragen dat ze nu eens echt luisteren naar wat er leeft op de vloer!

Solidaire groeten

Wouter Parmentier, ACV Puls verantwoordelijke voor Carrefour

Je ACV Puls vakbondsafgevaardigden

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC312 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC312 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 312 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC312. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC312 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2022 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website pc312.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick